Opleidingen

Opleidingen

Doelgroepen

De basisopleiding is bedoeld voor iedereen die respectvol en effectief met groepen wil werken. Hierbij kun je denken aan:  trainers (van andere disciplines), docenten, consultants en groepstherapeuten. De workshops zijn vaak maatwerk en hebben diverse doelgroepen, zoals bedrijfsafdelingen, mensen die graag verder willen werken aan hun ontwikkeling en interactie met anderen, mensen die met groepen werken en specialisten uit aangrenzende disciplines.

Opleiding Sociometrie

Leer werken met interactieve opstellingen
Sociometrie is een onderzoeksmethode die zich richt op het meten en analyseren van veelal verborgen sociale relaties binnen groepen en wordt ook wel netwerkanalyse genoemd.

Ontdek de kracht van sociometrie, waarbij de verborgen dynamieken tussen individuen  binnen groepen op een psychologisch veilige manier inzichtelijk worden gemaakt. De methode verheldert de onderlinge verbanden, voorkeuren en dynamieken tussen individuen, die binnen een sociale context bestaan (bv: groep of team) en brengt verandering.

Met sociometrie kun je op verschillende manieren werken aan de ontwikkeling van een groep:
 1. Inzicht in Interactiepatronen: Sociometrie helpt bij het identificeren van interactiepatronen binnen een groep. Door deze patronen te begrijpen, kunnen groepsleden bewust worden gemaakt van hoe ze met elkaar omgaan en communiceren. Dit bewustzijn kan leiden tot verbeterde communicatie en samenwerking.
 2. Versterken van Vertrouwen en Veiligheid: Sociometrische oefeningen kunnen worden gebruikt om verbindingen en relaties binnen de groep te versterken. Door het opbouwen van vertrouwen en het creëren van een veilige omgeving waarin mensen zich vrij voelen om zichzelf te uiten, kan de groepscohesie worden vergroot.
 3. Rollen en Dynamiek: Sociometrie helpt bij het begrijpen van de rollen die mensen binnen een groep aannemen en de dynamiek die daaruit voortvloeit. Door bewust te zijn van deze rollen en dynamiek, kunnen groepsleden hun gedrag aanpassen en effectiever samenwerken.
 4. Conflicthantering: Sociometrie biedt ook inzicht in hoe conflicten ontstaan en zich binnen een groep ontwikkelen. Door conflicten te begrijpen en te analyseren met behulp van sociometrische instrumenten, kunnen groepsleiders en -leden constructieve manieren vinden om met conflicten om te gaan en deze op te lossen.
 5. Bevorderen van Creativiteit: Door sociometrische technieken toe te passen, zoals het verkennen van identificatie en differentiatie binnen de groep, kan de creativiteit worden gestimuleerd. Het ontdekken van nieuwe perspectieven en ideeën leidt tot innovatie en groei binnen de groep.
Al met al is sociometrie een krachtig hulpmiddel voor het bevorderen van ontwikkeling in een groep door het vergroten van bewustzijn, het verbeteren van communicatie, het versterken van relaties en het aanpakken van uitdagingen zoals conflicten. Immers, achter elke interactie schuilt een complexiteit die onze relatie beïnvloedt, en dat is precies wat we gaan verkennen.

Wat je krijgt: Deze training biedt een diepgaande zelf-ervaringsleergang van sociometrie, verdeeld over drie boeiende 3 daagse blokken:

Blok 1. Systematische opbouw van sociometrische oefeningen en uitleg bouwstenen In deze module gaat het om psychologische veiligheid als fundament voor later werk te creëren: eer hoe je verbindingen legt om een sfeer van vertrouwen en veiligheid in het team of de groep te creëren. Leer werken met de opstellingen die ontstaan en pas de informatie die naar voren komt toe en leidt groepsdynamiek in goede banen. Hierbij worden inzichten uit positieve psychologie en traumatherapie toegepast voor effectief faciliterend leiderschap in het werken met groepen.

 Blok 2. Verkennen van rollen en creativiteit stimuleren Verken de essentiële rol van sociometrische technieken in het genereren van creativiteit. Ontdek wie de ander is, wie jij bent, hoe de ander jou ziet, en hoe we samen leren en groeien door onze identiteiten te verkennen. Leer hoe we elkaar kunnen versterken, waardoor een stroom van synergetische creativiteit kan ontstaan.

Blok 3. Inzicht in rollen, wisselen van rollen en conflicten hanteren Begrijp de dynamiek van rollen in groepen en het sociale contract dat ermee gepaard gaat. Leer hoe je rollen kunt aannemen, spelen en creëren, terwijl je het sociodynamische effect van uitsluiting aanpakt.


Je rondt de leergang af met een diepgaand begrip van sociometrie, waarbij je leert om conflicten productief in te zetten, waardoor een ontmoeting met de eens zo vijandige ander mogelijk wordt. Ontwikkel de vaardigheid om in elke situatie de mens achter het conflict te zien. Hierbij worden elementen vanuit verbindende communicatie ingezet.

Leer met behulp van sociometrie groeps- of teamwerk effectief aan te sturen, waardoor essentiële verandering mogelijk wordt. Dit leidt tot verbeterde groepscohesie (link) en het creëren van een omgeving waarin individuen gedijen, prestaties verbeteren en tegenslagen beter worden doorstaan, wat uiteindelijk leidt tot een sterker en succesvoller team of groep.

Data:  11-13 oktober, 1-3 november en 22-24 november

Kosten: €1350 voor 3 weekenden van 3 dagen, excl. kosten overnachtingen en maaltijden

Locatie:  wordt nader bekend gemaakt

Min. aantal deelnemers: 8

Max. aantal deelnemers: 16

Begeleiding: 
Jacomien Ilbrink-de Visser: Jacomien is een gepassioneerde en gecertificeerd trainer, sociometrist, practitioner psychodrama (CP, PAT), creatief therapeut en practitioner effectieve communicatie (geweldloze communicatie). Jacomien is toegewijd om anderen te helpen bij het realiseren van wezenlijke groei en ontwikkeling. Ze traint vanuit deskundigheid met empathie en creativiteit, wat  samen een krachtige mix vormt om deelnemers aan te moedigen hun volledige potentieel te bereiken. Door haar empathische benadering creëert Jacomien een veilige en ondersteunende omgeving waarin deelnemers zich gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen. Haar deskundigheid en vaardigheid om structuur aan te brengen in moeilijke concepten, stelt haar in staat om complexe concepten helder en toegankelijk over te brengen, waardoor deelnemers de nodige kennis en vaardigheden kunnen verwerven om te groeien.

Ina Hogenboom: Ina onderscheidt zich door haar uitgebreide deskundigheid op het gebied van psychologie, psychodrama en sociometrie, waardoor ze een unieke benadering kan bieden bij het opleiden en begeleiden van mensen. Als geregistreerd NIP-psycholoog en ervaren psychodrama trainer (TEP) heeft ze niet alleen een diepgaand begrip van menselijk gedrag, emoties en trauma, maar ook van de dynamiek van groepen en sociale relaties. Haar specialisaties stellen haar in staat om niet alleen individuen, maar ook groepen effectief te begeleiden. Met behulp van psychodrama en sociometrische interventies creëert ze een veilige, speelse en inspirerende leeromgeving waarin mensen hun uitdagingen kunnen verkennen en overwinnen. Haar vermogen om complexe concepten helder en toegankelijk over te brengen, gecombineerd met haar empathische benadering, maakt haar een inspirerende en betrokken trainer/opleider. Ze heeft een natuurlijk talent voor het creëren van een ondersteunende en stimulerende leeromgeving waarin mensen zich gehoord, begrepen en gewaardeerd voelen.
N.B.: Deze opleiding kan als onderdeel van de vervolgopleiding psychodrama gebruikt worden 

Kennismaken met Psychodrama via RINO Zuid

Geaccrediteerde opleiding

Met psychodrama zie je snel waarin mensen vastlopen. Het is ontwikkeld om handelingsverlegenheid om te zetten naar handelingsvaardigheid. Tijdens deze training leer je om op een speelse, inzicht gevende creatieve werkvormen te gebruiken die aanvullend zijn naast de cognitieve methoden. In deze introductie werken we ervaringsgericht zodat het effect voelbaar is voor jezelf en voor toepassing bij je cliënten.

Inhoud van de module

 • Door gebruik te maken van de ruimte, het lichaam en de andere, krijg je snel concreet inzicht in wat er speelt bij de ander;
 • Leren hoe met PD-technieken snel inzicht te krijgen in wat er speelt bij de cliënt, en handvatten om veranderingen in denken, voelen, doen en betekenisgeving te initiëren;
 • Zelf ervaren van effect van psychodrama;
 • Het geleerde kan zowel in individuele sessies als in een groep ingezet worden;
 • Het onbewuste weten (intuïtie) aanspreken en gebruiken;
 • Ervaren van de krachtige werking van psychodramatechnieken bij het bevorderen van de groepscohesie door veiligheid in de groep te creëren.

Data: 25 mei, 15 juni en 6 juli

Tijden: van 9:30 – 16:30

Vrienden worden met je afweer / defensies

Wil je leren hoe je op een speelse, inspirerende manier je cliënten kunt begeleiden en tegelijkertijd concrete resultaten behalen? Streef je ernaar om op een speelse wijze je cliënten te helpen meer balans en harmonie in hun leven te ervaren? Merk je dat soms hun verdedigingsmechanismen in de weg zitten? Dan is onze training “Vrienden worden met je defensies” precies wat je nodig hebt!
Deze training biedt de perfecte tools en technieken om deze obstakels te overwinnen en transformatie te bewerkstelligen. Doe mee aan onze training en ontdek hoe je op een creatieve en effectieve manier de innerlijke weerstand van je cliënten kunt doorbreken. Leer hoe je met speelsheid en diepgang een verschil kunt maken in het leven van anderen, terwijl je zelf ook groeit als professional. Wacht niet langer en meld je vandaag nog aan voor “Vrienden worden met je defensies”!

Afweermechanismen zijn van oorsprong ontwikkeld als bescherming tijdens trauma’s, maar na verloop van tijd kunnen ze onze spontaniteit, creativiteit en flexibiliteit belemmeren. In deze training nodigen we je van harte uit om op een speelse en diepgaande manier jouw eigen verdedigingsmechanismen te verkennen. Het doel is om ze vervolgens effectief te kunnen inzetten bij je cliënten, waardoor je hen nog beter kunt begeleiden naar een staat van innerlijke harmonie en welzijn. In TSM-psychodrama is spelen niet alleen een manier van doen, maar eerder een bron van creativiteit en heling. Door te spelen, kunnen cliënten hun verdedigingsmechanismen verkennen en doorbreken, waardoor ruimte ontstaat voor groei en transformatie. Dit proces van zelfexpressie en verkenning opent de deur naar posttraumatische groei, waarbij cliënten niet alleen hun trauma’s overwinnen, maar ze ook transformeren tot bronnen van kracht en veerkracht. Ontdek samen met ons team van deskundige begeleiders hoe je je bewustzijn vergroot over jouw afweermechanismen en hun impact op jouw leven. Door middel van boeiende interactieve oefeningen en de kracht van groepsdynamiek, zul je leren hoe je jouw innerlijke “Manager of Defenses” kunt herkennen en inzetten. Ontdek hoe je oude afweermechanismen omvormt tot krachtige en gezonde beschermingsmechanismen die je hier en nu ondersteunen. Wij begeleiden je graag bij deze reis naar inzicht en empowerment – schrijf je nu in voor onze training en omarm de transformatie die voor je ligt! Ontdek tijdens deze boeiende training een schat aan waardevolle kennis en praktische vaardigheden die direct toepasbaar zijn in jouw professionele praktijk. Hier zijn slechts enkele van de hoogtepunten die je kunt verwachten:
 • Leer hoe je afweermechanismen effectief kunt herkennen en beschrijven. Deze kennis zal je helpen om een beter begrip te krijgen van de innerlijke processen van je cliënten en hen effectiever te begeleiden naar herstel. 
 • Ontdek de cruciale rol van de “Manager of Defenses” en leer hoe je deze kunt begrijpen en toepassen in verschillende situaties. Door deze inzichten zul je in staat zijn om je cliënten te ondersteunen bij het omgaan met hun afweermechanismen op een manier die echt impact heeft. 
 • Leer veelvoorkomende afweermechanismen te identificeren en transformeren naar gezonde coping vaardigheden. Dit praktische aspect van de training zal je helpen om concrete stappen te zetten in het begeleiden van je cliënten naar een gezonder en evenwichtiger leven. 
 • Pas het geleerde direct toe in jouw professionele setting(s) en zie meteen resultaten. Deze training biedt niet alleen theoretische kennis, maar ook praktische tools die je direct kunt implementeren in je dagelijkse praktijk.
Kortom, deze training biedt een unieke kans om je vaardigheden als professional te verbeteren en je cliënten effectiever te ondersteunen bij het overwinnen van hun innerlijke obstakels. Mis deze kans niet om een verschil te maken – schrijf je nu in en zet de eerste stap naar een succesvollere en bevredigendere praktijk!

Voor meer informatie, neem contact op via: ina@psychodramaQ.nl

Locatie: details volgen spoedig. 

Data: 31 mei – 2 juni, van 10 – 17

Kosten:Kosten: €325

Workshop FEPTO Poland 18th May, 2024

Creating inner harmony with defenses

By Ina Hogenboom & Jacomien Ilbrink

In this workshop we will work with your favourite defences, that have served you
well. However, they also sometimes might come in the way of your authentic self.
Indeed, defences rushing to the forefront when you don’t need or want them, can
also cause chaos in your life. Therefore we will play with our defences, re–evaluate
them, rearrange them, place them in a new perspective, so that they will serve you on
a conscious level to find harmony in your life.

Workshop Conference Vienna: Psychodrama around the World:

Saturday 27th April 2024

Working in the international field: a sociometric/sociodramatic exploration

Working in the international field can yield unexpected surprises: it needs cultural sensitivity and – awareness to remain attuned to what is happening in the room. And sometimes – alas – you won’t catch it until much later. Perhaps when you see a documentary on television you suddenly realise, aha, this was going on when I worked there with this group!

Also we have to be careful with stereotyping, because this is not what we are after. However, sometimes how things are done, even in a neighbouring country, can feel ‘strange’ to us.
How can we remain close to ourselves, be non-judgmental and connected, using what is in the group and facilitating what is happening to help the group develop and grow, as we promised in our offer?

We work with ourselves sociometrically and sociodramatically to discover more of who we are, how we are seen and which roles we need to develop to work internationally.

This workshop can be held in English/German, whatever is preferred in the group.

Workshops

De Academie verzorgt diverse soorten workshops, zoals:

 • Groepen begeleiden in het verbeteren van de samenwerking en het onderlinge begrip
 • Zelfervaring, wat doet sociometrie eigenlijk?
 • Introductie workshops
 • Thema gerelateerde workshops
Verbeterde groepscohesie is wenselijk om verschillende redenen, waaronder:
 • Verhoogd welzijn: Groepscohesie creëert een gevoel van verbondenheid en saamhorigheid binnen een groep, wat op zijn beurt het welzijn van individuele leden bevordert. Mensen die zich verbonden voelen met anderen ervaren over het algemeen minder eenzaamheid, meer sociale steun en een betere algehele emotionele gezondheid.
 • Betere prestaties: Groepen met een sterke cohesie hebben vaak betere prestaties. Wanneer teamleden zich verbonden voelen met elkaar en een gedeelde visie delen, zijn ze gemotiveerder om samen te werken, informatie te delen en elkaar te ondersteunen. Dit kan leiden tot hogere productiviteit, betere kwaliteit van het werk en een grotere tevredenheid bij zowel individuen als de groep als geheel.
 • Verbeterde communicatie: Groepscohesie bevordert open communicatie en vertrouwen tussen groepsleden. Dit creëert een omgeving waarin mensen zich comfortabel voelen om hun gedachten, ideeën en zorgen te delen, wat de kwaliteit van de communicatie binnen de groep verbetert en conflicten helpt te voorkomen of op te lossen.
 • Betere weerstand tegen stress en tegenslagen: Wanneer een groep een sterke cohesie heeft, zijn de individuele leden vaak veerkrachtiger in tijden van stress of tegenspoed. Ze voelen zich gesteund door de groep en zijn beter in staat om samen uitdagingen aan te gaan en tegenslagen te overwinnen.
 • Verhoogd engagement: Groepscohesie kan leiden tot een hoger niveau van betrokkenheid en toewijding onder groepsleden. Mensen voelen zich meer verbonden met de doelen en waarden van de groep, wat hun bereidheid vergroot om zich in te zetten voor het succes van de groep en bij te dragen aan gemeenschappelijke doelen.

Kortom, verbeterde groepscohesie creëert een omgeving waarin individuen gedijen, prestaties verbeteren en tegenslagen beter worden doorstaan, wat uiteindelijk leidt tot een sterker en succesvoller team of groep.